Kartonska ambalaža – u detalje

U procesu planiranja pakiranja/ambalaže vaših proizvoda ključne stavke predstavljaju – cijena, izdržljivost/kvaliteta, dizajn/izgled i transportabilnost ambalaže (prilagođenost metodi isporuke koju koristite). Kako bismo vam pomogli u samom procesu planiranja budžeta, dizajna i narudžbe ambalaže, donosimo tekst koji će vam približiti razlike između vrsta ambalaže i utjecaju različitih opcija (tisak, oblik, količina) na cijenu iste.

Kartonske kutije, ovisno o vrsti, proizvode se na dvije različite vrste strojeva – svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

 

  • American kartonske kutije / transportne kartonske kutije – proizvode se na sloterima

Sloteri su strojevi koji služe za proizvodnju klasičnih oblika kartonskih kutija (american kutije/transportne kutije), u dimenzijama točno definiranim od kupca (po mjeri), bez dodatnog troška. Moguća je proizvodnja od nekoliko desetaka komada kutija, do serija od nekoliko desetaka tisuća komada kutija. Cijena jednog komada kutije, naravno, ovisi o naručenoj količini – što je količina veća, jedinična cijena je niža (pri postavljanju dimenzija na računalu stroja i njegovom namještanju za pojedinu vrstu kutije, postoji određeni utrošak vremena, koji je jednak radilo se o količini od 20 komada kutija ili o 1.000 komada kutija).

Naš asortiman kartonskih kutija koje se proizvode na sloteru možete pronaći klikom na TRANSPORTNE KARTONSKE KUTIJE, a u nastavku se nalaze slike nekoliko vrsta transportnih kutija, te flexo polimernog klišea.

Na navedene kutije moguće je izvršiti tisak željenih podataka ili vizualnih elemenata u jednoj ili više boja. Kod cijene tiska na kutije, također ulogu igra naručena količina – za svaku boju i stranu kutije prethodno se izrađuje “kliše” sa željenim grafikama, od polimera (gume), što kod manjih količina može predstavljati veći jednokratni trošak u odnosu na ukupni iznos narudžbe.

 

  • Štancane kartonske kutije – kutije posebnih oblika – proizvode se na strojevima za štancanje

Štancana ambalaža proizvodi se pomoću automatiziranih strojeva za štancanje i prethodno izrađenih alata za štancanje (oštrih noževa utisnutih u drvenu podlogu u obliku i veličini rasklopljene kutije). Korištenje alata tj. oblika i dimenzije kutije koju vaš proizvođač već ima u asortimanu značajno pojeftinjuje cijeli proces proizvodnje, jer u cijeni kutije nećete imati dodatni trošak izrade alata za štancanje. Navedeno predstavlja bitnu troškovnu stavku kod naručivanja manjih količina kutija (nekoliko desetaka ili stotina kutija), dok kod većih količina (više od tisuću komada kutija) i ponavljajućih/kontinuiranih narudžbi trošak izrade novoga alata čini zanemarivu stavku u ukupnom iznosu, što znači da bez značajnog narušavanja budžeta možete dobiti željeni dizajn ambalaže.

Korištenje postojećeg oblika ambalaže vodi do smanjenja troškova proizvodnje ambalaže, te omogućuje diferencijaju branda kroz fokus na vizualni dizajn. Primjer: Batch Olive Oil – kombinacija postojećeg oblika štance, za kreiranje jednostavnog oblika kutije, i samoljepljivih “etiketa” dovela je do stvaranja oku ugodnog i prepoznatljivog pakiranja.

Više o primjercima štancane ambalaže koje smo proizveli možete pogledati klikom na ŠTANCANE KARTONSKE KUTIJE.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili vas zanima mogućnost izrade/cijena određenih kutija, slobodno nas kontaktirajte klikom na KONTAKT.

Podijeli:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Trebate kartonske kutije po mjeri? Zatražite besplatnu ponudu!

Odgovaramo u roku od 24 sata. Za žurnije informacije kontaktirajte nas putem telefona.