Kartonske kutije i kartonska ambalaža – sve što trebate znati (2/2)

valoviti karton

U prošlom članku prezentirali smo vam kako se proizvode kartonske kutije i kada je izumljen valoviti karton. Danas ćemo se fokusirati na karakteristike valovitog kartona, te načine na koje se koristi.

Za što se sve koristi valoviti karton?

Valoviti karton koristi se na razne načine, a onaj najčešći zasigurno je kao materijal za proizvodnju kartonskih kutija / kartonske ambalaže od valovitog kartona. Ali za početak, zašto je valoviti karton tako čvrst? Konstrukcija valovitog kartona sastoji se od tri sloja materijala koji u kombinaciji jedan s drugim samom kartonu daju prepoznatljivu čvrstoću. Središnji dio kartonske ploče čini valoviti sloj kartona (valovi, harmonika), koji je s obje strane pritisnut slojevima flutinga, što kartonskoj ploči po cijeloj dužini i širini daje čvrstoću. Upravo navedena valovita struktura središnjeg sloja najodgovornija je za čvrstoću kartona.

S obzirom na veliki broj vrsta i tipova kartona, vrlo često nas pitate za preporuku vrste i debljine kartona.

Klijenti koji ne skladište/ne dostavljaju pretjerano teške proizvode koriste tanje i laganije, ali ipak čvrste kutije, koje se prozvode od kartona koji između dva vanjska sloja, u sredini, sadržava jedan valoviti sloj – takve kutije proizvode se od troslojnog kartona. Klijentima koji skladište i dostavljaju teže, osjetljivije ili masivnije proizvode preporučamo kartonske kutije koje se proizvode od petslojnog kartona (petslojni karton sastoji se od pet slojeva kartona – vanjski sloj na kojemu se nalazi jedan valoviti sloj, nakon kojega dolazi ravni sloj, pa opet valoviti sloj, te završni vanjski ravni sloj). Također, postoje i kutije koje se proizvode od sedmeroslojnog kartona koje mogu podnijeti težinu do 500 kilograma.

valoviti karton - troslojne kutije petslojne kutije

Već znamo kako je valoviti karton kao materijal od kojega se proizvode kutije za dostavu proizvoda i transport patentiran 1871. godine – imao je samo dva sloja, jedan ravni i jedan valoviti sloj. No, tko je smislio koncept valovitog kartona? Patent je registriran u New Yorku, od Alberta Jonesa, a dokumentaciju, opis i tehničke karakteristike patenta za valoviti karton možete vidjeti online.

Može li se valoviti karton reciklirati?

Naravno! Valoviti karton i kartonske kutije od valovitog kartona mogu se reciklirati – štoviše, to je preporučljivo. Je li karton biorazgradiv? – Je. Što je usitnjeniji, a okolina vlažnija, brže će se razgraditi.

Naše kartonske kutije u velikoj mjeri proizvode se od recikliranog kartona, što znači kako nabavom kartonskih kutija iz našeg asortimana – čuvate okoliš. Budite odgovorni i nakon uporabe kartonske kutije propisno odložite/zbrinite – vjerujemo kako će iste nakon toga ponovno, recikliranjem, postati dio nove kartonske ploče, odnosno vaše kutije i kartonske ambalaže koju koristite.

Zanima li vas nešto u vezi kartonskih kutija? Pitajte nas, vrlo rado ćemo vam odgovoriti.

Podijeli:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Trebate kartonske kutije po mjeri? Zatražite besplatnu ponudu!

Odgovaramo u roku od 24 sata. Za žurnije informacije kontaktirajte nas putem telefona.