Kartonske kutije i kartonska ambalaža – sve što trebate znati (1/2)

kartonske kutije od valovitog kartona - kartonska ambalaža valoviti karton

Karton je jedan od najpopularnijih materijala koji se koriste za pakiranje proizvoda, a najpoznatija vrsta svakako su kartonske kutije od valovitog kartona iliti kartonska ambalaža od valovitog kartona. Kartonske kutije od valovitog kartona su lagane, a ujedno i čvrste, prilagodljive proizvodu koji se pakira, te izvrsno čuvaju bilo koju vrstu proizvoda u transportu ili kod skladištenja. Znate li da upravo valovita struktura ili valoviti sloj kartona – kartonskim kutijama daju njihovu čvrstoću?

Danas ćemo se fokusirati upravo na to – materijal koji kartonskim kutijama daje superiornu čvrstoću i prilagodljivost. U ovoj objavi pokušati ćemo vam objasniti sve vezano uz valoviti karton, uključujući i kako se kartonske kutije proizvode, kada je izumljen valoviti karton, kako funkcionira, te upute za reciklažu kartona: kako usitniti, izrezati i odložiti/zbrinuti kartonsku ambalažu i kartonske kutije.

valoviti karton
Fotografija: Pixabay.com

Kako se proizvode kartonske kutije / kartonska ambalaža

Za početak, što je valoviti karton? Jednostavno, radi se o tankim slojevima kartona koji su složeni na takav način da kartonskoj ploči daju potrebnu čvrstoću. Kombinacijom različitih gramatura i vrsta kartona nastaje kartonska ploča, a upravo zbog navedene kombinacije nastaju prepoznatljive karakteristike kartonske ploče / kartonske kutije – visoka čvrstoća i otpornost na udarce, padove i gnječenje.

Kartonska ploča proizvodi se od nekoliko slojeva tankog kartona, koji se lijepe jedan za drugi, a srednji sloj karakteristično je valovit poput harmonike ili zig-zag uzorka – upravo taj sačasti sloj kartonu daje čvrstoću.

kartonske kutije od valovitog kartona - kartonska ambalaža valoviti karton
Fotografija: Pixabay.com

Kada je valoviti karton izumljen?

Najraniji izvori spominju patentiranje valovitog kartona u Engleskoj 1856. godine – iako u početku nije korišten za pakiranje tj. za proizvodnju kartonskih kutija, već za formiranje oblika kapa/šešira.

Prvi zabilježeni patent vezan uz valoviti karton za pakiranje i slanje pošiljki izdan je u SAD-u 1871. godine, a valoviti karton služio je za zamatanje staklenih boca i i staklenih petrolejki. OD 1900.-e godine drvene kutije za slanje i pakiranje proizvoda zamijenile su kartonske kutije od valovitog kartona.

Razvojem materijala kartonske kutije postale su pouzdane i sigurne za skladištenje i transport raznih proizvoda – ali…

Kako se kartonske kutije proizvode?

Proces kreće s velikim strojem koji se zove corrugator, koji proizvodi srednji sloj kartonske ploče – onaj valoviti, zig-zag dio – papir/karton ulazi u stroj gdje se grije i zbija u valove. Dva vanjska sloja (gornji i donji) kartonske ploče zovu se fluting – oni se propuštaju kroz stroj i s gornje i donje strane valovitog dijela, uz pomoć jakog ljepila, lijepe za valoviti sloj kartona. Kada se ljepilo učvrsti uz pomoć pare, ravna dugačka kartonska ploča od valovitog kartona reže se u kartonske ploče manjih dimenzija – od kojih se kroje kartonske kutije koje naručujete od svog dobavljača kartonske ambalaže.

Kod nas u Brezi, proizvode se više od 600 vrsta kartonskih kutija po mjeri i kartonske ambalaže po mjeri, raznih dimenzija, od malih kartonskih kutija od 5 cm dužine, do velikih kartonskih kutija dužine od preko 2 metra (npr. kartonske kutije za bicikle ili kartonski kutnici za zaštitu rubova proizvoda u transportu) – pa možete zamisliti koliko je proces proizvodnje kompliciran.

Nastavak slijedi…

Podijeli:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Trebate kartonske kutije po mjeri? Zatražite besplatnu ponudu!

Odgovaramo u roku od 24 sata. Za žurnije informacije kontaktirajte nas putem telefona.